Oblicza Góralszczyzny

Gościnność pod wierchami Tatr

Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury to samorządowa jednostka kultury założona przez Starostwo Powiatu Tatrzańskiego. Zajmuje się ona wizerunkową promocją powiatu, z silnym akcentowaniem bogactwa przyrodniczego i kulturowego. Dużą troską otacza zawsze jej działania starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski, wywodzący się z zasłużonego góralskiego rodu.

Podczas targów turystycznych „Lato 2013” rozmawiam z Agatą Jandurą, kierownik Centrum Promocji Produktu Regionalnego wspomnianej Agencji. Zgadzam się z rozmówczynią, że bardzo krzywdzące dla Zakopanego i powiatu są - na szczęście nieliczne - opinie, jakoby tutejsza ludność koncentrowała się przede wszystkim na zbieraniu „dutków” od przyjezdnych. - Prawda jest taka, że polscy (ale przecież nie tylko polscy!) Górale mają we krwi gościnność w najlepszym wydaniu, przekazywaną już nie tylko z ojca na syna, ale prapradziada na pradziada. Nieprawdą jest, pojawiający się tu i ówdzie pogląd, jakoby ceny usług turystycznych były tutaj wyjątkowo wysokie. Oferta jest bardzo różnorodna, na każdą kieszeń – podkreśla rozmówczyni.

Turyści mogą skorzystać z usług centrum informacji turystycznej podległego Agencji, mieszczącego się w budynku Poczty Głównej w Zakopanem. Na stale pracuje tutaj dwóch informatorów, których często wspomagają stażyści. Nadto przy rondzie działa od lat ośrodek informacyjny Tatrzańskiego Parku Narodowego. W powiecie punkty „it” funkcjonują też m.in. w Witowie i Bukowinie Tatrzańskiej. Agencja współpracuje m.in. z zasłużonym Związkiem Podhalan, dbającym o zachowanie wszystkich przejawów tradycyjnej góralskiej kultury. Ścisła współpraca wiąże tatrzańską Agencję z Małopolską Organizacją Turystyczną, której jest aktywnym członkiem.

W powiecie tatrzańskim promuje się produkty lokalne, ostatnio zwłaszcza jagnięcinę. Rozmówczyni poleca m.in. Szlak Oscypkowy obejmujący m.in. Kuźnice, Kalatówki, doliny Chochołowska i Kościeliska, Bustryk, Czorsztyn, Jaworki, Kowaniec, Łapsze Wyżne. Na gości czekają bacówki. Oscypek to przysmak, który zagościł już na europejskich stołach – podkreślają z dumą lokalni propagatorzy turystyki.

Jan Paweł Piotrowski

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit