XOXO

Śląskie

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki

Powstał w 2012 r. z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Stale rośnie. Obecnie swe wysmakowane siły połączyło w nim 35 eleganckich restauracji hotelowych, przydrożne karczmy, małe rodzinne lokale. Większość położona jest blisko atrakcji turystycznych regionu, dzięki czemu oferta turystyki kulinarnej uzupełnia tradycyjną ofertę turystyczną.

W ramach Szlaku komisje eksperckie (kucharze, etnografowie) polecają specjały, które reprezentują odmienne „stoły” i tradycje województwa śląskiego. – Na Szlaku widać coraz większą różnorodność. W jego pierwszej odsłonie zdecydowanie królowała kuchnia śląska, dziś mamy do zaproponowania o wiele więcej. Do projektu dołączyły nowe restauracje, w tym wiele serwujących tradycyjne potrawy kuchni jurajskiej i beskidzkiej, widoczne są wpływy żydowskie, czeskie i austriackie mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej

Wszystkie lokale zostały oznakowane, a ich menu zawiera specjalne wkładki Śląskie Smaki. – Już dziś wiemy, że dania z tych wkładek dobrze się sprzedają, że klienci są zainteresowani Szlakiem i często pytają również o inne restauracje – ocenia dyrektor Sikorska. Wielką popularnością cieszy się również wydawnictwo „Szlak Kulinarny Śląskie Smaki®. Przewodnik kulinarny po województwie śląskim”. Jest ono dostępne zarówno w punktach informacji turystycznej w regionie, jak i w lokalach na szlaku. Można go również dostać  na wszystkich targach turystycznych, w których promowane jest województwo śląskie (za granicą dystrybuowana jest wersja angielska).

Z pewnością jest to najsmaczniejsza turystyczna oferta w kraju.

www.slaskiesmaki.pl

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit