Małopolska

Małopolski Smak - Małopolski Festiwal Smaku

Małopolski Smak - Małopolski Festiwal Smaku

Najstarsza polska impreza, promująca unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu. Pierwsza edycja Festiwalu odbyła się w 2005 roku w Zakopanem, Tarnowie i Krakowie. Dziś kiermasze produktów lokalnych i towarzyszące im konkursy dla producentów regionalnych specjałów organizowane są każdego lata w Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu, Oświęcimiu, Nowym Targu i Miechowie.

Idea promocji regionalnych, małopolskich przysmaków powstała w 2003 r. Wtedy też opracowano mapę „Małopolskie Przysmaki”, na której znalazły się najbardziej rozpoznawane marki spożywcze z regionu, a także podjęto decyzję o realizacji projektu pod nazwą „Małopolski Smak”, którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającym producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.

W 2004 r. opracowana zastała identyfikacja wizualna "Małopolskiego Smaku" tj. logotyp imprezy w formie kwiatu złożonego z 9 oscypków. W tym samym roku Województwo Małopolskie współorganizowało pierwszą edycję krakowskiego „Święta Chleba” na placu Wolnica, której towarzyszył plebiscyt „Małopolski Smak”.

W 2005 r. podjęto decyzję o organizacji pierwszej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku - pierwszej i jedynej w Polsce imprezy o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Edycja ta  składała się z dwu kiermaszów półfinałowych w Zakopanem i Tarnowie oraz krakowskiego wielkiego finału.

Od 2006 r. w ramach Festiwalu organizowanych było już 6 kiermaszów, w tym 5 półfinałów w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Zakopanem lub Nowym Targu, Tarnowie oraz wielki finał w Krakowie. Od 2009 r. wprowadzony został półfinał w Miechowie. Od 2011 r. półfinał odbywa się również w Wadowicach.

Do udziału w imprezie zgłaszać się mogą zarówno firmy, jak i osoby fizyczne, a także stowarzyszenia i grupy nieformalne. Istotne, by spełniły podstawowe kryterium, tj. zaprezentowały unikalny produkt czy danie własnego wyrobu, a następnie poddały się ocenie jury oraz publiczności. Jurorzy konkursowi – wśród których znajdują się znamienici szefowie kuchni z Polski i Europy – wskazują najlepsze wyroby i producentów z Małopolski. Publiczność w plebiscycie głosuje wedle kategorii: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz potrawy „jak u mamy”. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to nie tylko honorowe wyróżnienie, ale istotna rynkowa rekomendacja firm i produktów. Warto się nią kierować podczas zakupów w Małopolsce.

Małopolski Festiwal Smaku w ciągu sześciu lat stał się najbardziej rozpoznawalnym, kulinarnym wydarzeniem o zasięgu regionalnym. Od samego początku nadrzędnym celem przedsięwzięcia, obok promocji regionalnego dziedzictwa kulinarnego i wsparcia małopolskich producentów żywności, było upowszechnienie w Regionie i poza jego granicami marki „Małopolski Smak”. Małopolski Festiwal Smaku przez cały czas jego trwania stwarza producentom żywności możliwość prezentacji ich oferty szerokiemu gronu potencjalnych nabywców. W przyszłości ma doprowadzić do osiągnięcia realnego efektu rynkowego, tworząc stałą sieć dystrybucji m.in. „Galerię Małopolskiego Smaku”.

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu małopolskich producentów żywności związanemu ze zwiększeniem efektu rynkowego, stworzeniem stałego, bezpośredniego kanału dystrybucji małopolskich specjałów oraz jeszcze większego zachęcenia odbiorców do kontaktu i poznania Małopolskiego Festiwalu Smaku, podjęto decyzję o realizacji Małopolskiego Smaku w wersji świątecznej. Podczas weekendu poprzedzającego Święta Bożego Narodzenia oraz Święta Wielkanocne na Rynku Głównym w Krakowie odbywa się prezentacja małopolskich produktów, dań, potraw charakterystycznych dla okresu Świąt Bożego Narodzenia i Świąt Wielkanocnych. Wydarzenie jest również okazją do ostatnich przedświątecznych zakupów. Wigilijny i Wielkanocny Smak towarzyszą Targom Bożonarodzeniowym i Targom Wielkanocnym, które odbywają się corocznie na krakowskim Rynku Głównym.

Właściciel Produktu i Podmiot Zarządzający:

Województwo Małopolskie

Ul. Basztowa 22, 31-156 Kraków

Tel./fax: 12/ 379-60-11 (-01)

pawel.tokarczyk@umwm.pl

 

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit