XOXO

WYRÓŻNIENIE - Warmińsko-Mazurskie

Kulinarne Imprezy Regionalne czyli Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla” zorganizowano na olsztyńskim zamku. Impreza promowała wśród mieszkańców regionu i odwiedzających go turystów żywność tradycyjną i lokalną

Warmia, Mazury, Powiśle to tereny o długiej i bogatej historii, obszar, na którym żyło wiele narodowości, przeplatały się języki, kultura i dziedzictwo kulinarne historycznych krain: Warmii, Mazur, Prus Górnych, Natangii, Barcji, Żuław oraz części Powiśla. Owo bogactwo znajduje obecnie przełożenie na mnogość i różnorodność organizowanych w regionie imprez.

Walory przyrodniczo-krajobrazowe oraz kulturowe sprzyjają rozwojowi w województwie m.in. takich dziedzin jak turystyka, „czysty przemysł” oraz gospodarka żywnościowa. Stąd pomysł, aby poprzez stworzenie ciekawego produktu turystycznego składającego się z cyklu wydarzeń opartych na bezpośrednim kontakcie z odbiorcą/ konsumentem, przybliżyć tradycje kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, przy jednoczesnym promowaniu żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego. Turyści odwiedzający region poszukują bowiem wartości dodanej do wypoczynku spędzanego w miłych okolicznościach przyrody.

Cykl kulinarnych imprez regionalnych na Warmii i Mazurach zapoczątkowany został w 2010 roku. Razem ze specjalnie stworzonym  do tego celu projektami „Dziedzictwo kulinarne Warmii Mazur i Powiśla produktem regionalnym” oraz „Kalendarz imprez promujących produkt regionalny Warmii i Mazur”,  które przewidują realizację wydarzeń w latach 2010-2015, powstała szeroko zakrojona strategia promocji  marki turystycznej i gospodarczej regionu. W 2012 roku, w Kalendarzu imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego znalazło się 12 wydarzeń. Objęły Ełk, Gołdap, Iławę, Lidzbark Warmiński, Mrągowo, Nidzicę, Olecko, Olsztyn, Olsztynek, Ostródę, Pisz i Węgorzewo.

Wszyscy miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni mogli uczestniczyć w degustacji przygotowanych potrawProdukt skierowany jest w głównej mierze do turystów, ponieważ większość wydarzeń odbywa się od czerwca do końca września. Miejsca wybrane zostały nieprzypadkowo. Dzięki współpracy z lokalnymi samorządami żywność prezentowana jest m.in. w miasteczku Mrongoville, w Muzeum Budownictwa Ludowego, Parku Etnograficznym w Olsztynku, na nadbrzeżu Jezioraka czy Jez. Drwęckiego. Do celów organizacyjnych wykorzystywana jest istniejąca w tych miejscowościach infrastruktura okołoturystyczna. Istnieje również możliwość połączenia formuł konkursów kulinarnych i kiermaszy podczas jednej imprezy. Wykorzystuje się do tego głównie święta (np. Święto Ryby, Święto Ziół, Święto Mleka czy też Święto Miodu) i festiwale (festiwal potraw z mięsa drobiowego, potraw z mięsa wieprzowego,  wołowego i koziego, kultury łowieckiej, potraw z ziemniaków, runa leśnego czy kartaczy). Ich charakter jest regionalny i dzięki temu uczestniczą w nich podmioty z całego województwa.

Uczestnikami festiwalowych zmagań konkursowych są zarówno firmy gastronomiczne, jak i gospodynie domowe. Ocen dokonuje profesjonale jury, ale też zgromadzona publiczność uczestnicząca w degustacjach. To znakomita mobilizacja do odszukiwania starych, tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ich wdzięcznymi odbiorcami – konsumentami staje się szeroka publiczność.

Poza sezonem letnim spotkania z żywnością naturalną odbywają się na kiermaszach oraz konkursach specjalistycznych, takich jak „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Wtedy głównymi odbiorcami działań są mieszkańcy regionu.

Konkursy specjalistyczne organizowane są we współpracy z czterema  wybranymi i specjalnie zmodernizowanymi szkołami gastronomicznymi, tak aby uczącej się w nich młodzieży zaszczepiać tradycje kulinarne regionu i wartości produktów lokalnych.

Co roku region odwiedza do 3 milionów turystów. Ich głównym celem podróży jest zwiedzanie i wypoczynek oraz odwiedziny u krewnych i znajomych. Konkursy kulinarne, połączone z bezpłatną degustacją żywności wysokiej jakości, przyciągają każdorazowo od 1,5 do 3 tys. osób.

Właściciel:

Województwo warmińsko-mazurskie

10-562 Olsztyn, ul. E. Plater 1

tel.: 89/ 521 98 50, fax: 89/ 521 98 59

wrota.warmia.mazury.pl

bjz@warmia.mazury.pl

---------------

Przypomnijmy, że województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce  przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Pełne członkostwo uzyskało 21 października 2005 roku pod nazwą Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Restauracje i producenci posiadający certyfikat Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oferują lokalne i regionalne produkty i potrawy, promują lokalne zwyczaje i regionalną, tradycyjną kulturę jedzenia. Obecnie do regionalnej sieci należy ok. 130 przedsiębiorstw – restauracji, karczm, barów i lokalnych producentów zdrowej żywności, m.in. gościniec ,,Ryński Młyn”, gospoda ,,Sajmino” z Ostródy, ,,Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry czy gospoda ,,Pod Czarnym Łabędziem” z Giżycka.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit